İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.




Fırat Boyan 22.09.2024

Microsoft Tarafından Windows Server 2025 Yeni Güncelleme Yükleme Özelliği Duyuruldu

Microsoft, bugün Windows Server 2025 için Hotpatching özelliğinin genel önizlemesinin artık kullanılabilir olduğunu duyurdu. Bu özellik, sunucuların yeniden başlatılmasına gerek kalmadan güvenlik güncellemelerinin yüklenmesini sağlıyor.

Hotpatching, çalışan işlemlerin bellek içi kodunu yamalayarak Windows güvenlik güncellemelerinin yeniden başlatma gerektirmeden uygulanmasını sağlar. Her kurulumdan sonra yeniden başlatma yapılmadan yamalar devreye alınır.

Windows Hotpatching’in sunduğu faydalar arasında, daha hızlı kurulumlar ve daha az kaynak kullanımı, zamanla daha az yeniden başlatma gerektiği için iş yükü üzerinde daha düşük etki ve daha iyi güvenlik koruması yer alır. Bu özellik, güvenlik açıklarına maruz kalma süresini azalttığı için güvenliği artırır.

Windows Server Ürün Direktörü Hari Pulapaka, Cuma günü yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Yılda 12 zorunlu yeniden başlatma yapmak yerine, artık yalnızca üç ayda bir planlı yeniden başlatmalar olacak (nadir durumlarda, Hotpatch ayı içinde yeniden başlatmalar gerekebilir)."

"Bu özellik devrim niteliğinde olacak; daha basit değişiklik kontrolü, daha kısa yama süreleri, daha kolay orkestrasyon... ve nihayet hafta sonları ailenizi görebileceksiniz."

Hotpatching, Şubat 2022'den bu yana Windows Server 2022 Datacenter: Azure Edition için kullanılabiliyordu. Microsoft, bu tarihte Hotpatching'in Windows Server Azure Edition çekirdek sanal makineleri için genel kullanıma sunulduğunu duyurmuştu.

Microsoft'un o dönemde belirttiği gibi, Hotpatch programına dahil olmayan güncellemeler (Hotpatch dışındaki düzenli Windows güncelleme kanalı aracılığıyla sağlanan güncellemeler) yüklendikten sonra sunucular yine de yeniden başlatma gerektirecektir.

.NET yamaları gibi Windows dışı güncellemeler ve Windows güvenlik dışı güncellemeler, Hotpatching ile yeniden başlatma olmadan yüklenemeyecek güncellemelere iki örnektir.

Windows Server 2025'te Hotpatching

Windows Server 2025'te Hotpatching, Azure Arc üzerinden kullanılabilir olacak ve bu, Hotpatch için Windows Server iç lisanslama hizmetinin çalışmasını ve güncellemelerin müşterilere iletilmesini sağlayacak.

Windows Server Ürün Direktörü Hari Pulapaka şunları ekledi:

"Windows Server 2025 genel kullanıma sunulduğunda, istediğiniz sürümü, istediğiniz yerde çalıştırabileceksiniz – ister şirket içinde, ister Azure'da, ister başka bir platformda."

"Windows Server 2025 fiziksel sunucularına veya sanal makinelerine Hotpatch uygulama seçeneğine sahip olacaksınız ve bu sanal makineler Hyper-V, VMware veya Microsoft'un güvenlik odaklı Sanallaştırma Tabanlı Güvenlik standardını destekleyen başka herhangi bir platformda çalışabilir."

Windows Server 2025 Datacenter ve Standard edition evaluation sürümlerinde Hotpatching'i etkinleştirmek için, Windows Server 2025 evaluation sürümünde yerleşik olarak bulunan Azure Arc aracısı kurulumu üzerinden kayıt yaptırmanız ve Hotpatch önizlemesini etkinleştirmeniz gerekir.

Hotpatching'e abone olmanın ön koşulları şunlardır: Windows Server 2025 Datacenter evaluation sürümü, Sanallaştırma Tabanlı Güvenliğin etkinleştirilmiş ve çalışıyor olması, KB5040435 Temmuz Güvenlik güncellemesinin yüklü olması ve makinelerin Azure Arc'a bağlı olması.

Faydalı olması dileğiyle...

Kaynak: bleepingcomputer


Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim.

2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde onlarca farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin önde gelen entegratör firmalarından olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum.

Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Microsoft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım. Sistem ve Network Uzmanlığı alanındaki eğitmenlik serüvenime Network Akademi bünyesinde devam etmekteyim.