İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.




Kategori: Pratik Bilgiler
Fırat Boyan 06.05.2020 3

Mekanik HDD mi? SSD HDD mi? - Powershell İle Bilgisayarda Yüklü Olan Disk Türünü Öğrenme

Bu pratik bilgiler yazımda sizlere Windows 10 (Pro) ya da Windows Server işletim sistemlerinde çalıştırabileceğiniz ve ilgili bilgisayarda yüklü olan Disk türünün PowerShell konsolundan nasıl görüntüleneceğini göstereceğim. İki ana türde Disk bulunmaktadır. Bunlar HDD ve SSD olmak üzere 2 gruba ayrılmaktadır. Aslında her iki Disk türü de teoride farklı gibi görünse de, her ikisi de HDD (Hard Disk) cihazlarıdır. Birisi Mekanik HDD iken, diğeri de SSD HDD cihazıdır. Bilgisayarınızda yüklü olan Disk türünü görebilmek için, Windows 10 Pro versiyonlu işletim sistemini kullanıyorsanız, PowerShell konsolunu açarak (Group Policy tarafından yasaklı değilse) aşağıdaki komutu yazmanız yeterli olacaktır. Aynı işlem, herhangi bir Windows Server işletim sistemindeki PowerShell konsolu üzerinden de yapılabilir.

Get-PhysicalDisk | Format-Table -AutoSize  

Komutu ile siteminizde yüklü olan tüm Disk'leri görüntüleyebilirsiniz. Bu komut çıktısında özellikle Disk türleri, Disk boyutları, Disk'lerin sağlık durumları gibi bilgileri görüntülebilirsiniz.

Get-PhysicalDisk
 

Get-PhysicalDisk | select FriendlyName,BusType,MediaType  

komutu ile Select sorgusunda filtrelenmiş bilgiler elde ebilirsiniz.

Get-PhysicalDisk

Get-PhysicalDisk

Bir diğer yazım şekli de aşağıdakidir. Bu yazım şeklinde Select sorgusunda dönen bilginin filtrelenmiş halini alabilirsiniz.

Get-PhysicalDisk | Select *  

komutu ile Select sorgusunda filtreleme yapmadan yıldız (*) parametresi ile tüm bilgilere erişim sağlayabilirsiniz.

Get-PhysicalDisk

Faydalı olması dileğiyle...

TAGs: disk türleri, bilgisayardaki disk türünü öğrenme,ssd,nvme,komutla disk türü kontrol etme


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim.

2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde onlarca farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin önde gelen entegratör firmalarından olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum.

Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Microsoft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım. Sistem ve Network Uzmanlığı alanındaki eğitmenlik serüvenime Network Akademi bünyesinde devam etmekteyim.

YORUMLAR
Bu makaleye 3 yorum yapıldı.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.


750 karakter yazabilirsiniz.
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.


15.07.2022 Zeki Sert
Ozellikle makalenin powershell komutları ile anlatılması benim açımdan onemli degere sahip tesekkurler
05.09.2020 Abc
Hocam herşey güzelde kopyalamaya izin verirseniz komutları alıp denemesini yapalım.

05.09.2020 Fırat Boyan
Zaten tek satrlık kod :) Uzun scipt'ler için zip'leyerek indirme seçeneği ekliyorum.