İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.




Kategori: Microsoft 365
Fırat Boyan 23.02.2024 0

Microsoft Intune Nedir?

Şirketler, kaynaklarını ve verilerini her türlü cihazda korumalı ve güvence altına almalıdır. Bu nedenle de şirketler Remote ve Hybrid iş gücünü destekledikçe, güçlü bir cihaz yönetimi stratejisine sahip olma ihtiyacı da her zamankinden daha önemli hale gelmektedir. Microsoft Intune Cihaz yönetimi (Device Management) ile şirketlerin sanal makineler, fiziksel bilgisayarlar, mobil cihazlar ve IoT cihazları dahil olmak üzere cihazları yönetmesini ve bakımını yapmasını sağlayabilirsiniz. Cihaz yönetimi, her kuruluşun güvenlik stratejisinin kritik bir bileşenidir. Kurumsal ağı ve verileri yetkisiz erişimden korumak amacıyla cihazların güvenli, güncel ve kurumsal politikalarla uyumlu olmasını sağlamaya yardımcı olur.

microsoft intune nedir?

Bu makalemde Microsoft 365 bileşenlerinden birisi olan Microsoft Intune ile cihaz yönetiminin özellikleri ve faydaları ile küçük ve orta ölçekli işletmeler ve kurumlar dahil olmak üzere kurumlara nasıl yardımcı olabileceği açıklanmaya çalışacağım. Ayrıca mobil cihaz yönetimi (MDM) ve mobil uygulama yönetimi (MAM) dahil olmak üzere cihaz yönetimine yönelik farklı yaklaşımlara değiniyor olacağım.

Microsoft da dahil olmak üzere birçok kuruluş, kullanıcıların şirkete ait ve kişisel olarak sahip oldukları cihazlardan eriştikleri özel verileri güvence altına almak için Microsoft Intune'u kullanmaktadır. Intune cihaz ve uygulama Policy'lerini, yazılım güncelleştirme Policy'lerini ve grafikler, tablolar ve raporlar gibi yükleme durumlarını içermektedir. Bu kaynaklar, veri erişimini güvence altına almanıza ve izlemenize yardımcı olmaktadır.

Intune ile kişi başına birden fazla cihazı ve Android, iOS/iPadOS, Linux, macOS ve Windows dahil olmak üzere her cihazda çalışan farklı platformları yönetebilme imkanına sahip olursuuz. Intune, Policy ve ayarları cihaz türlerine göre ayırmaktadır. Böylece belirli bir platformdaki cihazları yönetmek ve görüntülemek çok kolay bir hale gelmektedir.

Microsoft Intune Özellikleri ve faydaları

Microsoft Intune ile Cihaz yönetimi çözümleri,

» Yazılım dağıtma ve güncelleme, ayarları yapılandırma, politikaları uygulama ve veri ve raporlarla izleme becerisi dahil olmak üzere cihazları yönetmek için Tool Kit'ler.
» Fiziksel konumlarından bağımsız olarak sanal ve fiziksel cihazları yönetme.
» Windows, macOS, iOS/iPadOS, Linux ve Android dahil olmak üzere yaygın işletim sistemlerini çalıştıran cihazların bakımını yapma.
» Uygulamalar, cihaz özellikleri, güvenlik ve uyumluluk için Policy yönetimini ve dağıtımını otomatize etme.
» Cihaz özelliklerini iş kullanımı için optimize etme.
» Cihazları merkezi bir konsoldan yönetme becerisi de dahil olmak üzere cihazlar için tek bir yönetim noktası sağlama.
» Yetkisiz erişimi önlemeye yönelik tedbirler de dahil olmak üzere cihazlardaki verileri güvence altına alma ve koruma.

gibi özellikleri içermektedir.

Ayrıca Microsoft Intune cihaz yönetimi çözümleri sayesinde şirketler, özel bilgilere yalnızca yetkili kişilerin ve cihazların erişebildiğinden emin olabilir. Benzer şekilde, cihaz kullanıcıları, cihazlarının kuruluşlarının güvenlik gereksinimlerini karşıladığını bildikleri için telefonlarından iş verilerine erişirken kendilerini rahat hissedebilirler.

Doğru cihaz yönetim çözümünü seçme

Microsoft Intune ile Doğru cihaz yönetim çözümünü seçmenin birkaç yolu vardır.

Mobile Device Management (MDM)
Microsoft Intune'da yerleşik olarak bulunan özellikleri kullanarak cihazların farklı yönlerini yönetebilme imkanına sahip olursunuz. Bu yönetim çözümüne, Mobile Device Management (MDM) yani Mobil Cihaz Yönetimi denmektedir. Biraz daha açmak gerekirse; bir BT yöneticisi olarak cihazları kaydederek, yani Enroll ederek cihazları belirli bir işletim sistemiyle kısıtlayıp, kişisel cihazları engelleyebilirsiniz. Bu sayede bir cihaz kaybolur veya çalınırsa, cihazdaki tüm verileri de imha edebilme olanağına sahip olursunuz.

Mobile Application Management (MAM)
Microsoft Intune'da cihazlardaki uygulamaları yönetebilme imkanına sahip olursunuz. Bu yönetim çözümüne, Mobile Application Management (MAM) yani Mobil Uygulama Yönetimi denmektedir. Daha başka bir ifade ile; kullanıcılar, kurumsal kaynaklara erişmek için kişisel cihazlarını da kullanabildikleri için Outlook veya Teams gibi bir uygulamayı açtıklarında kimlik doğrulamalarını isteneyebilirsiniz. Bir cihaz kaybolur veya çalınırsa, Intune tarafından yönetilen uygulamalardan tüm kuruluş verilerini kaldırabilirsiniz.

Ek olarak, MDM ve MAM kombinasyonunu birlikte de kullanabilirsiniz.

Faydalı olması dileğiyle...


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim.

2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde onlarca farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin önde gelen entegratör firmalarından olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum.

Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Microsoft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım. Sistem ve Network Uzmanlığı alanındaki eğitmenlik serüvenime Network Akademi bünyesinde devam etmekteyim.

YORUMLAR
Bu makaleye henüz yorum yapılmadı! İlk yorum yapan sen ol.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.


750 karakter yazabilirsiniz.
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.